Vingåker

Under hösten 2020 invigs Säfstaholms slott som ägs av Vingåkers kommun. I slottet kommer en ”DigidelCenterfilial” att finnas. ”DigidelCenterfilialen” kommer att vara en av flera verkstäder på slottet och har fokus på foto och ljud. Ett fotorum för redigering, fotografering och möjlighet att skriva ut bilder och ett podd-rum, ett isolerat rum för inspelning av till exempel poddar och ljud till filmer mm.

På DigidelCentret i centrala Vingåker finns digitala bås där besökare kan slå sig ner och låna datorer eller surfplattor eller använda sin egen teknik. DigidelCentret som är förlagt på biblioteket har laddningsstationer för mobiltelefoner och paddor.

Coronaanpassade tider för riskgruppen erbjuder vår Digidellots innan öppning: mån, ons, fre 8-10. För alla ons 15-18.

Digidellotsen håller digital kurs en gång i veckan med Seniorsurfarna.

På Vingåkers bibliotek kan du låna e-böcker, e-filmer, e-tidskrifter och snart finns appen Bibblix för barn, full med e-böcker.

Digidellotsen har påbörjat samarbete för att stötta personer/boenden i hemtjänsten med social digital fika med kulturinslag. Projektet är initierat av Vingåkers Landsbygdsutveckling där Microsoft och Hemtjänsten i Vingåker är inblandade.

Digidellotsen stöttar Kreativa Läppe, en mindre ort att utbilda personer i hur samåkningsappen fungerar. Samt deltar i Kreativa Läppes möten. Liksom i Aktiva Baggetorps nystartade grupp: Biblioteksgruppen aktiva Baggetorp.

Med tanke på coronapandemin och att minimera trängsel har vi legat lågt med arrangemang under senvår och sommar.

Resande bibliotekarie

DigidelCenter ligger i centrala Vingåker. En landsbygdsbibliotekarie med medel från Kulturrådet knyter kontakter och reser runt till olika Folkets hus, bygdegårdar och andra samlingsplatser i den mindre orterna i Vingåkers kommun, och anordnar aktiviteter i nära samarbete med ”byalagen”.

Håll utkik på Vingåker kommuns hemsida för kommande uppdateringar och information. https://www.vingaker.se/aktuell-information/

Kontakta DigidelCenter i Vingåker

Adress: Bondegatan 6, Vingåker
Kontaktperson: Ulla Solsmo, bibliotekschef
E-post: ulla.solsmo@vingaker.se
Digidellots: Kjell Sternberg
E-post: kjell.sternberg@vingaker.se
Webbplats: www.vingaker.se

Fakta Vingåkers kommun

Antal invånare:
9 099 st

Areal:
370 kvadratkilometer

Öppnade DigidelCenter:
Fick projektstöd från regeringen och Internetstiftelsen i utlysningen hösten 2018. Öppnade under hösten 2019.

Hoppa till huvudnavigering