Rättvik DigidelCenter

Utökar sitt digitala fokus med mobil verksamhet

Rättvik vann utmärkelsen Sveriges e-Hälsokommun 2018 och fortsätter nu sitt framgångsrika arbete genom att starta ett DigidelCenter på kulturhuset. Samt en mobil verksamhet så att de som bor utanför centrala Rättvik får hjälp.

Sedan 2016 står det i Rättviks kommuns biblioteksplan att man ska öka den digitala delaktigheten i kommunen. Det har man även gjort inom andra verksamheter, bland annat på LSS-boenden och inom äldreomsorgen där surfplattor och datorer numera är självklara redskap för att öka självbestämmandet hos brukarna.

Mobil verksamhet på gång

DigidelCenter kommer att finnas på Rättviks kulturhus, som också rymmer biblioteket. Dit kan kommuninvånarna vända sig för att stärka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik. Även en mobil verksamhet startas så att de som bor utanför centrala Rättvik får hjälp.

Appcafé och banktjänster

Under våren har bland annat följande aktiviteter arrangerats på Rättviks DigidelCenter i samverkan med olika aktörer.

 • Legimus lyssnarklubb
 • Makerspace
 • Samtalskortlek kring sociala medier för personer med funktionsvariationer
 • Skapa webbsida
 • Appcafé
 • Banktjänster
 • Föreläsningar med Jack Werner samt Jan Gulliksen

På sikt är planen att erbjuda råd, stöd och handledning i digitala frågor varje vardag. Alla ska kunna få hjälp med teknik, gå på föreläsningar och delta i workshops och studiecirklar med olika teman. All verksamhet är avgiftsfri.

Kontakta DigidelCenter i Rättvik

Adress: Rättviks kulturhus, Storgatan 2, Rättvik
Telefon: 024870191 (Thomas Hörlin, projektledare) eller 0248-70195
E-post: digidel@rattvik.se
Webbplats: https://www.rattvik.se/kultur-fritid-och-turism/digidelcenter

Fakta Rättviks kommun

Antal invånare:
10 800 st

Areal:
2 181 kvadratkilometer

Öppnade DigidelCenter:
2019. Fick projektstöd från regeringen och Internetstiftelsen i utlysningen hösten 2018.

Hoppa till huvudnavigering

 • Digidelnätverket


  Digital kunskap åt alla. Digidelnätverket.

  Genom samverkan och delad kunskap arbetar Digidelnätverket för att öka den digitala delaktigheten och tillgängligheten till digitala tjänster i Sverige. Digidelnätverket är ett obundet och demokratiskt nätverk. Läs mer »

 • Kontakt


  Dator E-post Kontakt

  Vill du komma i kontakt med Digidelnätverket? Här hittar du kontaktuppgifter till oss, nätverkets koordinator, samt till deltagande organisationer i samverkansledningen. Läs mer »

 • eMedborgarveckan


  Rapport eMedborgarveckan 2019

  I rapporten om eMedborgarveckan 2019 finns massor av härliga reportage och annan inspiration för dig som vill arrangera aktiviteter för att främja digital kompetens. Läs mer »

 • Textsamling


  Delaktighet i en digital tid

  Tillsammans med Digitaliseringsrådet ger Digidelnätverket ut en samling texter för överblick och inspiration. Textsamlingen innehåller 7 reportage och 4 övergripande texter. Läs mer »