Helsingborg

Det digitala medborgarskapet i fokus

På Helsingborgs stadsbibliotek invigdes Digidel 2018, och två år senare invigdes vår första Digidelsatellit på områdesbiblioteket Idé A Drottninghög. Som ett komplement till dessa har Helsingborg även Digidel i södra Helsingborg som verkar utanför bibliotekets lokaler i samverkan med andra aktörer för att förutsättningslöst möta användare och deras digitala behov där de befinner sig.

Låna

Oavsett om du vill göra ärenden på en dator, skapa film, läsa tidningar eller rädda dina gamla diabilder så har vi utrustningen på Digidel. Digidel på stadsbiblioteket har totalt 27 datorer att låna ut och Digidelsatelliten har 8 datorer att låna ut. En del av datorerna är extra kraftfulla och utrustade med program för digitalt skapande, exempelvis Adobe Creative Cloud. Andra har skanners för dokument och fotoskanning.

Lära

Vi hjälper den som är ny på digitala tjänster och verktyg att komma igång. Hur mobiltelefonen fungerar, vad om kan vara bra att tänka på kring säkerhet på nätet, göra ärenden och använda olika e-tjänster. Om någon är intresserad kan vi även berätta om VR (virtual reality) och AR (augmented reality) och andra digitala verktyg som du kan ha nytta av. Vi erbjuder inspiration och kunskap för alla, nybörjare som erfarna.

Vi hjälper också till med felsökning av mobiltelefoner, datorer, surfplattor och annan teknisk utrustning. Det finns även möjlighet att beställa individuell handledning (en timme per gång) från en bibliotekarie.

Teknikkalas

Vi har återkommande evenemang där vi dukar upp all teknik som finns i vår verksamhet. Under dessa så är det fritt fram för liten som stor att beskåda, prova och diskutera framtidens teknik. Det brukar vara trevliga och roliga tillställningar.

IT-verkstad

Flera gånger i veckan erbjuder vi aktiviteter för barn, på våra bibliotek i Helsingborg, där vi med berättelsen som grund kopplar på olika typer av teknik och programmering för att skapa nya berättelser.

Kontakta Digidel Helsingborgs Bibliotek

Adress: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, Helsingborg
E-post:digidel@helsingborg.se
Webbplats: https://digidel.helsingborg.se/

Fakta Helsingsborgs kommun

Antal invånare:
145 415 st

Areal:
344 kvadratkilometer

Öppnade Digidel:
2018. Digidel drivs som ett treårigt projekt med intentionen att det ska bli en permanent verksamhet. Projektet drivs tillsammans med stadens Digitaliseringsavdelning. Allt finansieras inom respektive rambudget. Inför invigningen finansierade Digitaliseringsavdelningen viss ny teknikinvestering och biblioteket stod för ny inredning.

Hoppa till huvudnavigering