Helsingborg Digidel

Det digitala medborgarskapet i fokus

I Helsingborg har man arbetat med digitalisering en längre tid, med fokus på medborgarengagemang och samskapande. På stadens DigidelCenter finns möjligheten att prova avancerad teknik, låna surfplattor och få individuell IT-handledning samt komma med egna idéer.

På stadsbiblioteket i Helsingborg där DigidelCenter är beläget finns hög digital kompetens. Här kan besökarna få hjälp att lära sig mer om internet, fotografera och betala räkningar med mobilen eller surfplattan, samt göra felsökningar och reda ut diverse problem. Det går även att boka individuell handledning av en bibliotekarie.

Läs tidningen på surfplatta

Bibliotekets kreativa rum är utrustat med vanliga datorer men även extra kraftfulla sådana för den som vill arbeta med grafisk formgivning eller filmredigering till exempel. Det finns dessutom surfplattor till låns på plats för den som är nyfiken på att lära sig mer, eller bara läsa dagstidningen digitalt.

Skapa i 3D

Sätt dina kreativa sinnen på prov och skapa något med hjälp av ett enklare ritprogram eller det mer avancerade Makerbot Replicator. Här finns även 3D-skrivare, 3D-pennor, green screen och Playstation 4 VR att prova, för både nybörjare och vana användare. Missa heller inte att ta ett snack med NAO, bibliotekets egen humanoidrobot!

Bli kommunal och digital

Inom kommunen har man tagit fram flera appar som ska underlätta vardagen för helsingborgarna. Bland annat finns en stadsguide och kulturkortet digitalt tillgängligt via en app. Ett Bättre Helsingborg är en annan app som du kan använda om du vill göra felanmälningar på gator, belysning, toaletter och liknande. Alla appar kan du utforska tillsammans med personalen som arbetar på Digidel Helsingborgs bibliotek.

Kontakta Digidel Helsingborgs Bibliotek

Adress: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, Helsingborg
E-post:digidel@helsingborg.se
Webbplats: https://digidel.helsingborg.se/

Fakta Helsingsborgs kommun

Antal invånare:
145 415 st

Areal:
344 kvadratkilometer

Öppnade Digidel:
2018. Digidel drivs som ett treårigt projekt med intentionen att det ska bli en permanent verksamhet. Projektet drivs tillsammans med stadens Digitaliseringsavdelning. Allt finansieras inom respektive rambudget. Inför invigningen finansierade Digitaliseringsavdelningen viss ny teknikinvestering och biblioteket stod för ny inredning.

Hoppa till huvudnavigering