eMedborgarveckan

Logotyp eMedborgarveckan

eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus. Den koordineras av Digidelnätverket och består av lokala, regionala och nationella insatser och aktiviteter från deltagande aktörer. I år äger veckan rum den 5-11 oktober, vecka 41.
 
Digital delaktighet är en viktig fråga, särskilt i dessa tider. Därför genomförs även årets kampanjveckan som planerat. Men aktiviteterna måste anpassas till regionala rekommendationer för att hindra smittspridningen av covid-19. 

Samhällets e-tjänster måste vara tillgängliga

Att kunna sköta viktiga ärenden med hjälp av e-tjänster och att kommunicera med nära och kära över internet. 

Det gemensamma syftet är att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga. eMedborgarveckan ger även tillfälle för dialog mellan de som utvecklar e-tjänster och de som ska använda dem. Olika aktörer kan genomföra egna insatser och Digidelnätverket uppmuntrar lokal samverkan.

Samhällets e-tjänster måste vara tillgängliga

Att inte kunna använda internet är att missa en stor del av vad samhällslivet har att erbjuda. Det handlar om digitaliserade myndighetstjänster, banktjänster, hälso- och välfärdstjänster, utbildning samt ett digitalt kultur- och nyhetsutbud. Internet erbjuder även plattformar för social kommunikation och samvaro. För att kunna använda e-tjänster krävs tillgång till modern teknik. Det krävs också att användaren är motiverad och vill lära sig att ta till vara digitaliseringens möjligheter. E-tjänsteproducenter måste även säkra upp så att deras tjänster är användbara och tillgängliga.

Många aktörer kraftsamlar under eMedborgarveckan

eMedborgarveckan består av ett brett utbud av aktiviteter med fokus på individen och dennes förmåga att använda e-tjänster. Myndigheter, bibliotek, studieförbund, SeniorNet, folkhögskolor, DigidelCenter och många fler arrangerar insatser för att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster. Det kan vara användarstöd, teknik-drop-in, föreläsningar, workshops, hjälp med digitala ärenden eller information från e-tjänsteproducenter.

För att använda eMedborgarveckans kampanjmaterial ska eventet vara kostnadsfritt och öppet för allmänheten. Alla insatser finansieras lokalt.

Inspireras av eMedborgarveckan 2019

Rapport från eMedborgarveckan 2019
Karta med alla anmälda event
Fullträff för digital älgjakt på äldreboendet
Sparbanken ger Bromöllaborna digital stöd
Obiggreplitheer synliggör bibliotekets arbete
Robertsfors satsar på delaktighet hela hösten
Skinnskatteberg ordnar e-mässa för invånarna
Vallentuna vill utmana besökarnas världsbild
Grästorp bygger digitalt självförtroende
Eskilstuna visar e-tjänster och ordnar föreläsning
→ Kampanjmaterial för webb och print

Kontakt

För mer information kontakta samordnare Terese Raymond.
Mejl: hej@digidel.se
Telefon: 0760 – 00 13 15

Hoppa till huvudnavigering