eMedborgarveckan

eMedborgarveckan, 9-15 oktober 2023

Under eMedborgarveckan den 9-15 oktober 2023 sker insatser över hela Sverige för att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet för alla.

Det brukar arrangeras föreläsningar, kurser, minimässor och drop-in-tillfällen på flera hundra olika platser runt om i landet. Digidelnätverket koordinerar och följer upp effekter av kampanjveckan.

→ Registrera ett arrangemang under eMedborgarveckan (öppnar efter sommaren)

Samhällets e-tjänster måste vara tillgängliga

Det gemensamma syftet är att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga. Att inte kunna använda internet är att missa en stor del av vad samhällslivet har att erbjuda. Det handlar om digitaliserade myndighetstjänster, banktjänster, hälso- och välfärdstjänster, utbildning samt ett digitalt kultur- och nyhetsutbud. Internet erbjuder även plattformar för social kommunikation och samvaro. För att kunna använda e-tjänster krävs tillgång till modern teknik. Det krävs också att användaren är motiverad och vill lära sig att ta till vara digitaliseringens möjligheter. eMedborgarveckan ger även tillfälle för dialog mellan de som utvecklar e-tjänster och de som ska använda dem. Olika aktörer kan genomföra egna insatser och Digidelnätverket uppmuntrar lokal samverkan.

Många aktörer kraftsamlar under eMedborgarveckan

eMedborgarveckan består av ett brett utbud av aktiviteter med fokus på individen och dennes förmåga att använda e-tjänster. Myndigheter, bibliotek, studieförbund, SeniorNet, folkhögskolor, DigidelCenter och många fler arrangerar insatser för att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster. Det kan vara användarstöd, teknik-drop-in, föreläsningar, workshops, hjälp med digitala ärenden eller information från e-tjänsteproducenter.

För att använda eMedborgarveckans kampanjmaterial ska eventet vara kostnadsfritt och öppet för allmänheten. Alla insatser finansieras lokalt.

Inspireras av tidigare eMedborgarveckor

Rapport från eMedborgarveckan 2019
Fullträff för digital älgjakt på äldreboendet
Sparbanken ger Bromöllaborna digital stöd
Obiggreplitheer synliggör bibliotekets arbete
Robertsfors satsar på delaktighet hela hösten
Skinnskatteberg ordnar e-mässa för invånarna
Vallentuna vill utmana besökarnas världsbild
Grästorp bygger digitalt självförtroende
Eskilstuna visar e-tjänster och ordnar föreläsning

Kontakt

För mer information kontakta samordnare Terese Raymond.
Mejl: hej@digidel.se
Telefon: 0760 – 00 13 15

Hoppa till huvudnavigering