Säter DigidelCenter

Personlig IT-hjälp på biblioteket

Redan i dag går det att få hjälp med mobiltelefonen, surfplattan och datorn på biblioteket i Säter. Framöver är tanken att det redan etablerade Fixoteket ska samverka med det nystartade DigidelCenter, där kommuninvånarna ges möjligheter till ett kreativt digitalt skapande och lärande.

På Säters bibliotek kan man i dag få hjälp med följande digitala tjänster:

  • Introduktion till internet: Vad kan man göra på nätet, och hur hittar man dit? Program, menyer, länkar, hemsidor, sökfunktioner.
  • Nybörjare vid datorn? Lär dig om datorns olika delar och vad de används till, om program och hur man öppnar och stänger dem, samt andra baskunskaper.
  • E-post: Du får hjälp med att skapa en e-postadress och vi går igenom e-postprogrammets funktioner och innehåll.
  • Appar och surfplattor. Testa att ladda ner appar till din telefon eller surfplatta. Lär dig mer om hur du kan använda en surfplatta.
  • Sociala nätverk. Facebook, Twitter, bloggar – hur funkar det?

Bibliotekspersonalen hjälper dig även att använda program som Word, göra informationssökning och ladda ner e- och ljudböcker.

Det går bra att boka tid för handledning på telefonnummer 0225-55 186, e-post: bibliotek@sater.se eller säg till när du är på biblioteket.

Kompletterar Fixoteket

Sedan årsskiftet 2017-2018 finns redan ett makerspace som kallas för Fixoteket, med fokus på skapande, både digitalt och analogt. Inriktningen är det egna skapandet och att ge människor förutsättningar för både individuell och kollektiv utveckling.

Hittills har man arbetat mest med barn och unga men framöver är planen att utöka till fler målgrupper. Ambitionen är också att komplettera Fixoteket och resten av biblioteket med DigidelCenter.

Kontakta DigidelCenter i Säter

Adress: Skolgränd 6, Säter
Jonna Steinrud, MIK-bibliotekarie
Telefon: 0225-55095
E-post: jonna.steinrud@sater.se

Fakta Säters kommun

Antal invånare:
11 000 st

Areal:
575 kvadratkilometer

Öppnade DigidelCenter:
2019. Fick projektstöd från regeringen och Internetstiftelsen i utlysningen hösten 2018.

Hoppa till huvudnavigering