Landskrona DigidelCenter

Bibliotekspersonal framför informationsdisk med texten "Fråga mig" och "Ask me"

När bibliotekspersonalen listade alla frågar som besökare ställde blev det tydligt att de flesta av frågorna handlade om det digitala. Det blev starten till att DigidelCenter öppnade på Landskrona bibliotek.

Den 23 mars 2020 invigdes DigidelCenter i Landskrona. Men vägen till ett DigidelCenter startade redan 2017. Då testade personalen metoden Kundresan som sätter besökarens behov och önskemål i fokus för verksamhetsutveckling. Under några veckor listade personalen alla frågor som besökare ställde. Det visade sig att de flesta av frågorna handlade om det digitala. Det var till exempel frågar om att komma igång med en ny telefon eller surfplatta, hur appar fungerar, hur man delar bilder eller laddar ner e-böcker och strömmar ljudböcker.

Personlig vägledning i “Digitala hjälpen”

Måndagar och tisdagar är efterfrågan som störst. Då är informationsdisken dubbelbemannad, bland annat av Digitala hjälpen för fördjupad personlig vägledning. DigidelCenter i Landskrona samarbetar med Enheten för ekonomiskt bistånd och Arbetsförmedlingen för att få en samsyn kring deras brukares behov kring digitala frågor och hur de bäst hanteras. Det finns även ett samarbete med Swedbank vars kunder gärna gör sin ärenden hos biblioteket.

Landskronas Digidelcenter finns på bibliotekets ovanvåning i anslutning till informationsdisken. Utrustningen består av åtta datorer, nätverksskrivare och fyra scanners. Lånekort krävs för att logga in på datorerna.

Kontakta DigidelCenter i Landskrona

Projektledare: Susann Ek, bibliotekschef
E-post: susann.ek@landskrona.se
Telefon: 0418-470577
Adress: Landskrona stadsbibliotek, Regeringsgatan 13, Landskrona
Webbplats: https://www.bibliotekfh.se/sv/library-page/landskrona-stadsbibliotek

Fakta Landskrona

Antal invånare:
46 090 st

Areal:
300 kvadratkilometer

Öppnade DigidelCenter:
mars 2020

Foto: Annika Liljengren

Hoppa till huvudnavigering