Digidelnätverkets sista minuten-tips på julklappar

En trave böcker.

Har du inte handlat alla julklappar ännu? Ge bort en bok som gör mottagaren digitalt kunnig och delaktig! Digidelnätverket presenterar fyra sista-minuten-tips på aktuella böcker om nätet för olika åldrar och kunskapsnivåer.

För barn och ungdomar:

”Koll på nätet”
Monika Staub Halling
Nypon förlag, 2019

En lättläst bok om vad internet är och hur det funkar. Att författaren är skolbibliotekarie med lång erfarenhet av att prata med barn om nätet märks i den tydliga genomgången av bland annat upphovsrätt, Creative Commons, käll- och sökkritik, integritet och nätvett. Tilltalet är inbjudanden och manar samtidigt till eftertanke om vem man vill vara på nätet. Utmärkt för skolan och biblioteket samt för hemmet som utgångspunkt för samtal om vardagslivet på nätet.

En typisk mening från boken:  ”Alla vi som använder internet bidrar till hur det ser ut på nätet. Det du publicerar och hur du gör det påverkar andra.”

 

För nybörjaren på nätet:

”Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen”
Malin Perlheden
Bladh by Bladh, 2019

En gedigen och matnyttig guide för den som ska ge sig ut på nätet för första gången. Tydligt strukturerat och illustrerat går Perlheden igenom allt från vad en surfplatta är till hur man swishar, följer en blogg eller jämför priset på elvispar på nätet. Förutom förklarande texter finns övningar, checklistor, ordlista och en emojiguide. Tilltalet är anpassat till kvinnor över 55, men innehållet är lika relevant för alla som är nybörjare på nätet.

En typisk mening från boken: ”En dator utan moderkort är som en sockerkaka utan mjölk, den blir mest grötig.”

 

För den som är orolig över it-jättarnas dominans:

”Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris”
Martin Gelin och Karin Pettersson
Natur & Kultur, 2018 (pocket)

Ett nästan 300 sidor långt reportage om att demokratin hotas av att ett fåtal stora it-bolag dominerar infrastrukturen för kommunikation och informationsspridning i världen. De två författarna har intervjuat en lång rad sakkunniga personer i olika länder och ger flera exempel på hur sociala medier har använts destruktivt, ibland med dödlig utgång. Deras tes är enkelt: internet är trasigt, men det är inte för sent att laga det.

En typisk mening från boken: ”Men kontroll över centrala demokratiska funktioner kan inte lämnas i händerna på företag, som i första hand alltid är lojala mot sina ägare, inte mot medborgarna.”

 

För den som undrar vad som händer med våra personliga data:

”The Age of Surveillance Capitalism – the Fight for a Human Future at the New Frontier of Power”
Shoshana Zuboff
Profile Books, 2019

En tegelsten som handlar om hur de stora it-företagen inte bara formar internet, utan även våra liv och de val vi gör. Tidigare Harvardprofessorn Shoshana Zuboff använder begreppet övervakningskapitalism för att göra jämförelser mellan digitaliseringen och tidigare historiska skiften. Hon drar exempelvis paralleller mellan användarvillkoren för digitala tjänster och de europeiska erövrarnas skoningslösa villkor för den amerikanska ursprungsbefolkningen. Det är krävande läsning på engelska, men väl värt besväret för den som vill förstå vad internet gör med oss – och med våra personliga data. En bok som kan som kan få bekymmersrynkan att djupna, men också öka viljan att faktiskt agera.

En typisk mening från boken: ”Google invented and perfected surveillance capitalism in much the same way that a century ago General Motors invented and perfected managerial capitalism.”