Nu lanseras daglig digital motion

Lekfull illustrativ bild med två ikoner. En som springer och en tablet.

Alla vet att vardagsmotion är bra för hälsan. Nu finns en ny sorts motion som ska hålla de digitala färdigheterna i toppform. Det är läkaren Elsa Ask och pedagogiklektorn Ulli Samuelsson som har myntat begreppet daglig digital motion.

När den pensionerade läkaren Elsa Ask lyssnade på en föreläsning med Ulli Samuelsson, lektor i pedagogik på Jönköpings universitet, såg hon plötsligt likheter mellan vardagsmotion och att använda digitala prylar. På samma sätt som man håller kroppen igång genom motion, behöver man känna på sina digitala prylar en liten stund varje dag för att de ska gå smidigt att använda. Hon sökte upp Ulli Samuelsson där på konferensen – och tillsammans myntade de begreppet daglig digital motion.

Nytt utseende skapar stress

Ulli Samuelsson forskar om digitalisering, digital inkludering och digital ojämlikhet med fokus på skola och utbildning samt äldre. Hon menar att den snabba utvecklingen gör att den dagliga digitala motionen blir allt viktigare.

– För 20 år sedan kunde vi vara sällananvändare, för då såg alla datorer likadana ut. Idag har alla lagt sina favoritappar på olika sätt och dessutom uppdateras utseendet snabbt. En sällananvändare möts av ett nytt utseende varje gång hen går in i en app eller på en hemsida. Detta kan skapa en stress och en oro för att använda den teknik som egentligen är till för att underlätta vardagen, förklarar Ulli Samuelsson.

Teknik sägs ofta vara enkel och intuitiv, men ju äldre man blir desto svårare kan det vara att minnas och lära nytt. Om man använder sina apparater för sällan tappar man muskelminnet av vilka knappar som gör vad eller hur touchskärmen reagerar på fingrarnas rörelse. Då kan man tvingas lära sig nytt varje gång man slår på sin apparat.

Hitta motivationen med rätt stöd

För att komma igång med daglig digital motion måste användaren känna sig motiverad att använda tekniken en stund varje dag. Om man bara använt sig av apparaten för att göra saker som är tråkiga som att betala räkningar eller gå in på 1177, så kan det skapa stress eller ångest när man tar upp apparaten. Ulli Samuelsson menar att sociala sammankomster, till exempel en ”appfika” kan vara ett sätt. Ett annat tips är att försöka utgå från sina intressen och se om det finns digitala kanaler, till exempel Facebook-grupper eller forumsidor där man kan utbyta erfarenheter med andra likasinnade. Genom att apparaten blir ett verktyg för att fördjupa ett intresse så kan den få en mer positiv laddning, och det känns bekvämare att använda den.

Förutsättningar för daglig digital motion

För att kunna ägna sig åt daglig digital motion måste man ha tillgång till tekniken i hemmet eller boendet. Det måste också finnas en uppkoppling. En handledare som hjälper till att hitta appar eller att motivera kan också vara ett bra stöd. Det bör vara en person som har tid att sitta ner och samtala, för att sedan hjälpa till att hitta exempelvis passande appar eller Facebook-grupper. Det ska kännas kul att komma igång.

Många sällananvändare är rädda för de risker som finns på internet. Ullis Samuelsson menar att om man pratar om riskerna på ett konkret och realistiskt sätt så skrämmer man inte någon från att våga ta steget in i den digitala världen.

– Man kan prata om lösenord som att det är nyckeln till ditt hus. Skulle du ge det till en främling du möter på stan? Nej troligtvis inte. Bra! Tänk likadant om ditt lösenord. Och visst är det så att om du skriver något på Facebook så får det större spridning jämfört med om du skulle stå i mataffären och prata med en bekant. Men även där kan någon höra vad du pratar om och sedan sprida det vidare, säger Ulli Samuelsson som råd till handledare.

Ulli Samuelssons tips till den som vill börja jobba med daglig digital motion i sin verksamhet:

  1. Skräm inte upp den du handleder. Det är viktigt att skapa en trygg situation som stärker självkänslan.
  2. Lär känna personen du handleder. Vad är den intresserad av? Vad jobbade hen med tidigare? Vad kan hen inte göra nu som den saknar att göra?
  3. Hitta roliga och udda exempel på vad man kan använda tekniken till. Det lilla extra som kan göra att man motiveras till daglig digital motion. Skriva ut egna kartor från Lantmäteriet. Följ din hur mycket energi solpanelerna på ditt hus levererar. Lokalhistoria – finns det lokalhistoriska arkiv på nätet? Hitta en podd i ett ämne du är intresserad av. Fotografera – kurser på nätet, grupper på sociala medier
  4. Facebook. Leta upp roliga grupper, grupper med specialintressen, udda eller informativa grupper! Facebook kan vara ett sätt att få kontakt med andra.

 

Text: Linda Sävhammar, Annelie Drewsen och Terese Raymond