Robertsfors satsar på delaktighet hela hösten

Digitalhjälpare Gustav Hillbom tillsammans med två deltagare på ett digitalhjälpsarrangemang.

För andra året deltar Robertsfors bibliotek i eMedborgarveckan, men aktiviteterna för att öka den digitala delaktigheten pågår hela hösten. Det blir allt från digital detox till hjälp att skanna gamla foton och introduktion till att använda e-post.

Behovet av digitalt stöd märks tydligt i Robertsfors, inte minst på landsbygden. För att ge stöd till invånarna har kommunen två digitalhjälpare, Gustav Burman och Gustav Hillbom, som arbetar för att främja digital delaktighet.
–  Folk frågar efter bank-id och behöver hjälp med att lära sig logga in hos olika myndigheter. Det kan vara det enda sättet att exempelvis ändra något i folkbokföringen, säger Gustav Burman.

Digital hjälp på tre bibliotek

Robertsfors bibliotek kommer att delta i eMedborgarveckan den 7–13 oktober. Målet är att nå så många som möjligt. Det kommer att erbjudas digital hjälp på huvudbiblioteket och de två filialerna. Den som vill kan även anmäla sig till digitala nybörjarkurser med olika teman, såsom introduktion till att använda e-post och genomgång av kommunens digitala tjänster.

Redan i september blir det en workshop om integritet på nätet.
– Den utgår från ett material som heter “Data Detox”. Då får man lära sig att använda annonsblockerare, att vara sparsam med data man lämnar ut om sig själv och olika sekretessinställningar, förklarar Gustav Burman.

Aktiviteterna för ökad digital delaktighet pågår hela hösten. I december blir det till exempel en Wikipedia-lördag. Målet är att göra något åt den knapphändiga informationen om byar, besöksmål och kända personer med lokalanknytning.
– Då får man lära sig redigera på Wikipedia för att kunna uppdatera och lägga in ny information.

Poppis att skanna foton

Gustav Burman kan dra nytta av att han arbetar både som digitalhjälpare och arkivassistent. De senaste tre åren har han arbetat med att digitalisera ett stort bildarkiv som donerats till kommunen. Under hösten kan även invånarna i Robertsfors få hjälp att skanna foton vid två tillfällen.
– Vi har haft det en gång tidigare i samarbete med lokala släktforskare och det blev populärt. Besökarna får skanna med vår utrustning men ta med sin egen dator eller usb-minne för att spara bilderna, säger Gustav Burman.

Han tror att släktforskning och skanning av gamla foton kan vara en väg in i det digitala. Deltagarna lär sig att använda datorn får prova lite fotoredigering. De gamla fotona bevaras för framtiden.
– Ofta behövs en liten morot. Man kommer med om det är något man själv är intresserad av. Somliga är lite rädda och då måste man avdramatisera det här med ny teknik.

Vad ser du mest fram emot under årets eMedborgarvecka?
– Att hela Sverige gör en punktinsats för digital delaktighet och visar på vilka möjligheter som finns på just biblioteken. Jag brinner för att lära folk att använda digitala tjänster och hur en surfplatta eller smart telefon funkar.

Under eMedborgarveckan 7–13 oktober är e-tjänsternas tillgänglighet i fokus. Kampanjen koordineras av Digidelnätverket och består av lokala, regionala och nationella insatser.

Läs mer om eMedborgarveckan!

Materialet Data Detox för utskrift.

Foto: Gustav Burman