Anhöriga uppmärksammas under eMedborgarveckan

Maria Cavalli sitter framför en dator.

I år sammanfaller eMedborgarveckan med Anhörigveckan, då fokus riktas mot personer som vårdar eller stödjer anhöriga. Digitala mötesplatser kan vara ett komplement till kommunernas anhörigstöd – särskilt under en svår tid som coronapandemin.

När Maria Cavalli var 15 år fick hennes pappa Alzheimers, en sjukdom han levde med fram till sin död tio år senare. Senare arbetade hon som enhetschef inom äldreomsorgen och med förbättringsarbete i olika kommuner. Då kom hon i kontakt med anhöriga och med kompetent personal som gjorde sitt bästa för att ge stöd. För tio år sedan var hon med och startade En bra plats, en e-tjänst för anhörigstöd.

– Det är en samlingsplattform för information, råd och stöd, men också ett nätverk för anhöriga, berättar Maria Cavalli.

Vanligaste användaren är kvinna

Idag har cirka 20 kommuner valt att använda tjänsten. Deras invånare kan genom att ange sitt personnummer få inloggningsuppgifter till plattformen, där de bland annat kan möta andra i liknande situationer. Som anhörig räknas personer som vårdar eller ger stöd exempelvis en partner, föräldrar, barn, sambo, vän eller granne. Behovet av vård kan bero på sjukdomar, funktionsnedsättningar eller ålder.

Enligt socialtjänstlagen ska kommuner erbjuda stöd till anhöriga för att minska deras psykiska och fysiska belastning. Stödet kan bestå av information, utbildning och hjälpmedel, men också avlösning, samtal eller ekonomisk ersättning.

– Det vanligaste användaren hos oss är en kvinna i medelåldern som antingen har en förälder som hon hjälper, och/eller är mamma till ett barn med funktionsnedsättning. De användare som är inloggade längst är de över 70 år. De loggar mest in på dagtid, annars är kvällstid vanligast och då brukar ju inte kommunens anhörigstöd ha öppet, säger Maria Cavalli.

Varför är ni med under eMedborgarveckan i år?

– För några år sedan fick vi upp ögonen för den när en av våra kommuner stod på biblioteket under eMedborgarveckan och visade hur man som anhörig kan få stöd via nätet. Nu blir det tyvärr inte några sådana fysiska aktiviteter i år. För att hjälpa våra kommuner att nå ut till fler har vi gjort en helt digital anhörigvecka i år.

En bra plats har tagit fram ett program med digitala föreläsningar. Några av dem kommer att sändas via Facebook, medan andra bara är för inloggade användare. Bland övriga aktörer som deltar under Anhörigveckan märks bland annat Nationella kompetenscentrum anhöriga (NKA) som sänder ett webbinarium på anhörigdagen den 6 oktober. Medverkar gör bland andra socialminister Lena Hallengren, Elizabeth Hanson, professor vid Linnéuniversitetet och FoU-ledare vid NKA samt Eva Borgström från Riksförbundet FUB. Moderator är Mark Levengood.

Ökat behov av digitala mötesplatser

Under coronapandemin har intresset för att mötas digitala ökat bland anhöriga. I vissa fall har anhöriggrupper gått över från att träffas fysiskt till att mötas digitalt. 

– För vissa som har träffats tidigare har det fungerat bra att ha fortsättningsgrupper som är digitala, till exempel på Södermalm i Stockholm. Men för helt nya grupper som vill träffas kan vara svårare, det handlar om att lyssna in behovet, säger Maria Cavalli.

Hon har märkt av fler nybesök på plattformen och ett ökat behov av att nätverka med andra anhöriga digitalt.

– Vi har märkt en ökad ensamhet bland anhöriga. Många kanske i vanliga fall är ganska aktiva besökare på sin partners äldreboende har blivit ganska isolerade och ensamma. Vi kan se att fler är mer aktiva än tidigare på grund av sin ensamhet och saknad. Dessutom har de mer tid nu.

Vad betyder digitala mötesplatser och verktyg för anhöriga?

– Det är oerhört betydelsefullt att själv få välja när och var man har behov av att skriva av sig eller att läsa andras berättelser. En viktig fråga nu är de äldre som har påverkats av besöksförbudet och längtat efter att få träffas. Många kommer att ha det ganska tufft framöver. Den närstående kanske inte känner igen en längre, eller så måste man gå hem igen efter att äntligen ha träffats. Då är det värdefullt att ha en plats där man kan dela sina tankar och känslor med andra.

Foto: Mattias Lager

Läs mer om Anhörigveckan 2020

Länk till information om webbinariet den 6 oktober

Länk till En bra plats program för Anhörigveckan

Länk till Anhörigas riksförbunds information om Anhörigveckan