Eskilstuna visar e-tjänster och ordnar föreläsning

Porträttbild av Louise Marchione, bibliotekarie på Eskilstuna stadsbibliotek.

Under eMedborgarveckan 2019 kommer besökarna på Eskilstuna stadsbibliotek att kunna testa sina kunskaper och lära sig mer om källkritik, databaser och digitala samhällstjänster. Dessutom blir det föreläsning för nybörjare på nätet.

Louise Marchione är bibliotekarie på stadsbiblioteket i Eskilstuna och arbetar med tillgänglighet. Hon tycker att det digitala utanförskapet märks mest hos den äldre generationen, som oftare kommer till biblioteket med frågor.

– Det är viktigt att prata om e-tjänsternas tillgänglighet eftersom det är en demokratisk rättighet att kunna delta i samhället. Om man inte känner till eller vågar använda digitala verktyg så kanske man missar väldigt mycket. Därför är det självklart för oss att delta i eMedborgarveckan.

Eskilstunas bibliotek ordnar flera olika aktiviteter under kampanjveckan som pågår 7–13 oktober. På två datorer kommer besökarna att kunna testa sina kunskaper och lära sig mer om källkritik. Det blir även en utställning med vanliga termer som har med nätet och allmän datorkunskap att göra.

Tidningar i app

Louise Marchione ser särskilt fram emot att få lyfta fram bibliotekens e-tjänster, vilket kommer att ske på flera bibliotek i Eskilstuna.

– Vi har till exempel olika tjänster för strömmande film och e-böcker, både lättlästa och på andra språk. Vi vill främja olika sätt att läsa eller lyssna på böckerna. Många vet inte vad som finns eller vart de ska vända sig med sina frågor.

Bibliotekens personal kommer även att berätta om databaser, till exempel Pressreader med flera tusen dagstidningar på många olika språk.

– Att ha tillgång till hur många tidningar som helst via mobilen är ett sätt att stärka demokratin. Det är omvärldsbevakning i en liten app!

Föreläsning för nybörjare

Biblioteket har även bjudit in Vårdguiden 1177 för att visa hur tjänsten fungerar samt en föreläsare som berättar om hur man kommer igång med att använda internet utifrån boken ”Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen” av Malin Perlheden.

– Vi kommer också att ha mer frekvent IT-support under hela veckan, och förtydliga att vi hjälper till och att man kan ställa frågor, säger Louise Marchione.

Har du några tips till andra som vill delta i eMedborgarveckan?

– Ta tillvara den kunskap som finns inom organisationen och förmedla den ut. Man kan komma väldigt långt utan att använda stora medel, sedan kan man ta in föreläsare också. Men börja inom organisationen!

Under eMedborgarveckan 7–13 oktober är e-tjänsternas tillgänglighet i fokus. Kampanjen koordineras av Digidelnätverket och består av lokala, regionala och nationella insatser.

Läs mer om eMedborgarveckan!

Foto: Malin Eriksson