Vallentuna vill utmana besökarnas världsbild

Porträttbild på Anna Bergström , bibliotekarie på Vallentuna bibliotek

När biblioteket i Vallentuna storsatsar på demokrati passar det perfekt att delta i eMedborgarveckan. Ett resande demokratilabb ska få besökarna att fundera på propaganda – och kanske syna sin egen världsbild.

Anna Bergström är bibliotekarie på Vallentuna bibliotek som har deltagit i eMedborgarveckan i flera år. I år sammanfaller kampanjen med att utställningen ”Det resande demokratilabbet” visas på biblioteket.
– Vi har fått pengar från Kulturrådet till ett projekt där en del handlar om biblioteket som en demokratisk arena och utställningen ingår i den satsningen, berättar hon.

Klivet ur bubblan

”Det resande demokratilabbet” är en vandringsutställning som kommer att visas på ett flertal folkbibliotek i hela landet. Den består bland annat av Åsiktsmaskinen och Propagandalabbet. Målet är att besökaren ska bli bättre på att bedöma källors trovärdighet och identifiera propaganda.
– Det är en utställning som man behöver samtala om och ställa frågor till. Vi har bjudit in högstadie- och gymnasieelever, men kommer även att ha visningar för allmänheten, säger Anna Bergström.

Hon hoppas att besökarna ska få syn på sin egen världsbild och kanske ta klivet ut ur den egna bubblan, för att fundera på varifrån informationen kommer. För att ytterligare stärka media- och informationskunnigheten har Vallentuna bibliotek bjudit in författaren och journalisten Isobel Hadley-Kamptz att att föreläsa om radikalisering på nätet den 10 oktober.

Det dagliga arbetet med delaktighet

Att samtidigt lyfta fram det arbete för digital delaktighet som alltid pågår på biblioteket är minst lika viktigt, menar Anna Bergström.
– Varje år visar vi våra e-tjänster med appar som Biblio, Pressreader och Cineasterna, och hur man lånar e-böcker och e-ljudböcker. Vi har även digital första hjälpen dit allmänheten kan komma med sina frågor när de kört fast.

Vad ser du mest fram emot under årets eMedborgarvecka?
– Det ska bli spännande med visningarna av utställningen. När man jobbar med skolor vet man vilka som kommer, men på visningarna för allmänheten kan människor med många olika erfarenheter dyka upp. Det ska bli spännande att se vilka frågor som kommer upp och om det blir några ögonöppnare.

Under eMedborgarveckan 7–13 oktober är e-tjänsternas tillgänglighet i fokus. Kampanjen koordineras av Digidelnätverket och består av lokala, regionala och nationella insatser.

Läs mer om eMedborgarveckan!

Mer information om Det resande demokratilabbet.

Foto: Emma Söderblom