Fullträff för digital älgjakt på äldreboendet

Em äldre man sitter vid ett bord och skjuter med en bössa. Han får hjälp av två personer.

Grillad korv, kaffe kokat över öppen eld och ljud från skog och mark skapade rätt stämning kring den digitala älgjakten som hölls på äldreboendet Backåkern i Rättvik under eMedborgarveckan.
– För personer som bor på äldreboenden eller LSS-boenden kan tekniken användas för att göra aktiviteter som man tidigare gjort, eller för att testa helt nya saker, säger Sara Hansson från Rättviks kommun.

Idén föddes för ett år sedan när Sara Hansson, som är projektledare för digitalisering och för DigidelCentret i Rättvik, såg en notis om en digital älgjakt på ett annat äldreboende. Hon började jaga en skyttesimulator och fick kontakt med Leif Risander som är jakt- och fiskehandläggare på Studiefrämjandet i Leksand. Han hade en simulator som han gärna lånade ut. I vanliga fall används den av jaktlag och för att öva skytte inför jägarexamen.

Dietisten tillför perspektiv

När Sara Hansson sedan började prata om idén med sin kontorsgranne Linnéa Nallgård som är dietist i kommunen växte nya idéer fram. De flesta i Rättvik har någon sorts koppling till älgjakten. Även de som inte själva har jagat kanske har packat matsäck eller tagit hand om köttet. Denna helhetsupplevelse blev målet för den digitala älgjakten som Sara Hansson och Linnéa Nallgård planerade tillsammans med Leif Risander.
– Linnéa pratade om traditioner och gemenskap kring kosten. Hon hade ansvar för att grilla korv och koka kaffe över öppen eld. Leif hade med sig ”vilda lådan” med pälsar, horn och tassavtryck, förklarar Sara Hansson, som tog ansvar för de digitala inslagen.

På en skärm sprakade en brasa och från högtalarna hördes skogen ljud hämtade från Mat, musik minnen. Det är en tjänst som är framtagen för personer med demenssjukdomar och innehåller olika slags ljus och musikslingor som ska hjälpa till att väcka minnen med hjälp av sinnesintryck.

Ny ingång till digitalisering

Till den stora jaktdagen kom även personer från ett annat äldreboende i buss för att delta. Det blev en lyckad aktivitet som visade både personalen och de boende att digital teknik kan användas på nya och oväntade sätt.
– Personalgruppen är väldigt driven och hittar på aktiviteter, men det är stor variation på digital kompetens. Det här var en ingång som visar att det inte bara handlar om att sitta vid datorn och skriva i olika system. För personer som bor på äldreboenden eller LSS-boenden kan tekniken användas för att göra aktiviteter som man tidigare gjort eller för att testa hela nya saker, säger Sara Hansson.

Hon berättar om en äldre man som stapplade fram på sin rollator för att skjuta. Han hade varit jägare i många år men kunde inte längre vara ute i skogen. När han lyfte upp geväret till simulatorn var det den naturligaste sak i världen – och han sköt mitt i prick. Och när en reporter från lokaltidningen lockade en äldre kvinna att skjuta blev det också fullträff. Kvinnan förklarade att det var tabu för kvinnor att jaga när hon var ung, vilket hon tyckte vad synd eftersom hon var en skicklig skytt.

Snittar, bubbel och älgskav

Den första digitala älgjakten i Rättvik blev lyckad. Nu funderar Sara Hansson och kollegorna vidare på fler liknande aktiviteter.
– Vi har börjat spåna på att arrangera biokvällar eller ha konsert på projektorduken och ha aktiviteter kring det. Kanske får folk klä upp sig och så blir det snittar och bubbel, säger Sara Hansson med påtaglig iver i rösten.

Vilka råd har du till andra som vill ta efter er idé?
– Det som gjorde att det tog fart var att vi blandade olika kompetenser. I vanliga fall kanske man inte tänker att en dietist och en projektledare för digitalisering jobbar tillsammans, men om jag hade gjort det här själv hade det inte blivit lika bra, för då hade det bara blivit teknikdelen, säger Sara Hansson.

Hon är också glad för samarbetet med Leif Risander på Studiefrämjandet, som numera även har äldreboenden som målgrupp för sin skyttesimulator. Men på Backåkern blir det inget mer skytte på ett tag. Däremot serverades naturligtvis älgskav veckan efter jakten – tillagad på köttet från djuren de själva hade skjutit.

Foto: Sara Hansson

Länk till inslag i SVT Dalarna om älgjakten.

Länk till Mat, musik, minnen.