eMedborgarveckan

Logotyp eMedborgarveckan

Det här årets digitala anpassningar har visat att digital delaktighet och tillgänglig offentlig digital service är viktigare än någonsin. Kampanjen Medborgarveckan kommer därför att genomföras den 5-11 oktober som planerat. Under eMedborgarveckan sker insatser över hela Sverige för att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet för alla.

I vanliga fall arrangeras minimässor, föreläsningar och kurser runt om i landet. I år får aktiviteterna anpassas efter lokala förutsättningar beroende på covid-19. Digidelnätverket koordinerar och följer upp effekter av kampanjveckan. 

Registrera ett arrangemang under eMedborgarveckan

Samhällets e-tjänster måste vara tillgängliga

Det gemensamma syftet är att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga. Att inte kunna använda internet är att missa en stor del av vad samhällslivet har att erbjuda. Det handlar om digitaliserade myndighetstjänster, banktjänster, hälso- och välfärdstjänster, utbildning samt ett digitalt kultur- och nyhetsutbud. Internet erbjuder även plattformar för social kommunikation och samvaro. För att kunna använda e-tjänster krävs tillgång till modern teknik. Det krävs också att användaren är motiverad och vill lära sig att ta till vara digitaliseringens möjligheter. eMedborgarveckan ger även tillfälle för dialog mellan de som utvecklar e-tjänster och de som ska använda dem. Olika aktörer kan genomföra egna insatser och Digidelnätverket uppmuntrar lokal samverkan.

Många aktörer kraftsamlar under eMedborgarveckan

eMedborgarveckan består av ett brett utbud av aktiviteter med fokus på individen och dennes förmåga att använda e-tjänster. Myndigheter, bibliotek, studieförbund, SeniorNet, folkhögskolor, DigidelCenter och många fler arrangerar insatser för att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster. Det kan vara användarstöd, teknik-drop-in, föreläsningar, workshops, hjälp med digitala ärenden eller information från e-tjänsteproducenter.

För att använda eMedborgarveckans kampanjmaterial ska eventet vara kostnadsfritt och öppet för allmänheten. Alla insatser finansieras lokalt.

Inspireras av eMedborgarveckan 2019

Rapport från eMedborgarveckan 2019
Fullträff för digital älgjakt på äldreboendet
Sparbanken ger Bromöllaborna digital stöd
Obiggreplitheer synliggör bibliotekets arbete
Robertsfors satsar på delaktighet hela hösten
Skinnskatteberg ordnar e-mässa för invånarna
Vallentuna vill utmana besökarnas världsbild
Grästorp bygger digitalt självförtroende
Eskilstuna visar e-tjänster och ordnar föreläsning

Kontakt

För mer information kontakta samordnare Terese Raymond.
Mejl: hej@digidel.se
Telefon: 0760 – 00 13 15