Meny
För tionde året i rad har eMedborgarveckan ägt rum. Det firar Digidel med att starta ett nyhetsbrev – nu är det dags!
Syftet med nyhetsbrevet är att sprida kunskap om arbete för att öka digital delaktighet.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Sammanfattning
Hur ska vi uppnå den gemensamma nyttan med digitalisering? Vi frågade Ann Wiklund, en av grundarna till eMedborgarveckan. Det här nyhetsbrevet innehåller även en sammanfattning från senaste träffen med Nätverket Välfärdsbibliotek, länkar till aktuella föreläsningar och lärresurser, spännande insikter från Digidelnätverkets statistikinsamling och tips på kommande arrangemang.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Intervju med Ann Wiklund som var med och startade eMedborgarveckan för tio år sedan. Ann Wiklund menar att målet borde vara att de digitala lösningarna blir så enkla att använda att man knappt märker att de är digitala. Som samordnare för Digidelnätverket jobbade Ann Wiklund under många år med att sprida kunskap om vad som orsakar digital exkludering i samhället. Hon lyfter att det är ett stort problem att allmänheten idag är beroende av grundläggande digitala lösningar som är svåra att använda.
→ Läs hela intervjun med Ann Wiklund
Ett välfärdsbibliotek är en öppen plats, ofta i kommunal regi, där invånare eller personal kan utforska och ibland låna hem olika typer av välfärdsteknik som kan underlätta i vardagen. Förra året startades Nätverket Välfärdsbibliotek för erfarenhetsutbyte av att starta eller driva välfärdsbibliotek. Du som arbetar med välfärdsteknik inom offentlig sektor får gärna ansluta till nätverket. På senaste träffen presenterade Terese Raymond, Digidel, rapporten “Digital delaktighet. Digitalisering som inte lämnar någon utanför”. Rapporten är en genomgång av olika områden som påverkar möjligheten att vara digitalt delaktig i samhället.
→ Ta del av inspelningen från nätverksträffen den 18 september
Under 8 veckor i maj och juni 2024 hjälptes vi i Digidelnätverket åt att samla in och kategorisera frågor relaterade till digital vardag. Totalt registrerades 2210 stycken av allmänhetens frågor på bibliotek runt om i landet. Av materialet framgår att en stor del av alla ärenden kan relateras till utskrifter, kopiering och skanning. En av orsakerna är att många digitala lösningar bygger på att användaren bifogar filer av olika slag. Det är även vanligt att besökare vill ha en fysisk utskrift av digital information, oavsett om det är en räkning eller ett foto. Av totalt 2210 ärenden är 1339 stycken, det vill säga 60 procent, på något sätt relaterade till bibliotekets skrivare.
Ärendeinsamlingen har uppdaterats i en gemensam workshop och öppnar inom kort för en ny insamling av allmänhetens frågor. Kontakta oss om ni vill bidra med statistik (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan). Alla kommuner och regioner får givetvis tillgång till sin egen data.
→ Läs den första analysen från vårens datainsamling
I samband med eMedborgarveckan arrangerade Internetstiftelsen webbinariet Tänk säkert och agera smart på nätet. Till sändningen skapade Digidel och Regionbibliotek Östergötland en sammanställning av öppna lärresurser till föreläsningarnas teman. Webbinariet går att se i efterhand på Internetstiftelsens Youtube-kanal. De olika avsnitten går att se separat och givetvis går det bra att använda lärresurserna för att skapa målgruppsanpassade samtal, diskussioner och kurser.
→ Till lista med lärresurser och tips på upplägg för att se tillsammans
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Den 12 november 09:30-12:00 arrangerar Digidel ett erfarenhetsutbyte för offentliganställda som arbetar med vägledning i digital vardag. Vi vill bidra till en ökad tydlighet i det professionella omdömet som krävs i vägledningssituationen.
→ Läs mer om och anmäl dig till tvärprofessionell träff
Den 12 november 13.00-15:30 är alla DigidelCenter inbjudna till ett erfarenhetsutbyte med tema verksamhetsutveckling. DigidelCenter drivs i kommunal regi. På ett DigidelCenter får kommunens invånare tillgång till både teknik och vägledning. På sikt kan ett DigidelCenter bli en viktig yta mellan användare, vägledare och utvecklare av digital samhällsservice. Just nu har ett fyrtiotal kommuner DigidelCenter eller liknande verksamhet. Kontakta oss om du vill veta mer (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan).
Internetdagarna är en tvådagarskonferens online med både etablerade världstalare och exempel från praktisk verksamhet. Under den andra dagen är Digidel medarrangörer till ett fokuspass som har tema digital delaktighet. Där är det följande innehåll:
→ Se programmet och köp biljett till Internetdagarna
PS. Du som har läst ända hit får 20 procent rabatt på biljetten till Internetdagarna! Använd koden: INTERNET20
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Nyhetsbrevet skickas tre gånger per år.
→ Registrera dig och få nyhetsbreven direkt till din e-post
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Om du har frågor på något här eller vill tipsa om innehåll till kommande nyhetsbrev, kontakta oss!
Terese Raymond, nationell samordnare för Digidel
terese@digidel.se
Jonna Steinrud, verksamhetsutvecklare Digidel
jonna@digidel.se
Nyhetsbrevet publicerades den 30 oktober 2024.