Här finns svaren på barnens frågor om coronaviruset

En tecknad bild av en samling barn som sträcker upp händerna och en pratbubbla med texten "Vi klarade det tillsammans".

Möter du barn och ungdomar som är oroliga för coronaviruset? Eller föräldrar som vill ha hjälp att tala om viruset med sina barn? Digidelnätverket har samlat några resurser som vänder sig direkt till barn och unga med information och svar på frågor om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Under coronapandemin har flera myndigheter och organisationer tagit fram begriplig och relevant information för barn och ungdomar. Det är inte alltid lätt att hitta rätt i det enorma informationsflödet. Därför har Digidelnätverket samlat några länkar med information som riktar sig direkt till barn och ungdomar. 

Folkhälsomyndigheten

På myndighetens webbplats finns en sida för barn och ungdomar med frågor och svar. Frågorna handlar om viruset och åtgärderna för att stoppa smittan, men även om oro och psykisk ohälsa. Myndigheten har även tagit fram utskrivbara affischer med rekommendationerna.

Länk till Folkhälsomyndighetens information till barn och unga

Länk till affischer med myndighetens rekommendationer

Rädda barnen

På Rädda barnens webbplats finns råd till barn som är oroliga för coronaviruset, både som text och video. Rädda barnen har även tagit fram råd till föräldrar och barn på arabiska, dari, engelska, persiska, spanska, somaliska och tigrinja. Några av språken har även filmer med samma information.

Länk till Rädda barnens råd till oroliga barn

→ Länk till tips om coronaviruset på sex språk

BRIS

Till BRIS kan barn vända sig med sina frågor och oro via telefon, chatt eller mejl. På webbplatsen svarare dessutom kuratorer på några vanliga frågor. Svaren finns även som pdf för utskrift.

Länk till BRIS frågor och svar om coronaviruset

Barnböcker om coronaviruset

I samarbete med ett engelskt bokförlag har Alfabeta bokförlag tagit fram en barnbok om coronaviruset. Boken är gratis att ladda ner och har illustrationer av Axel Scheffler.

Länk till Coronavirus – en bok för barn

För de yngre barnen finns en gratis bok om vardagen med coronaviruset att ladda ner från Apoteket Hjärtats webbplats.

Länk till Coronaboken

Boken “Fakta om covid-19” är skriven på lättläst svenska av författaren Pernilla Gesén och utgiven av Nypon förlag. Finns att läsa gratis digitalt. 

Länk till Fakta om covid-19

Lilla Aktuellt

SVT:s nyhetsprogram för barn finns många inslag om coronaviruset, från aktuella nyhetsinslag till förklarande klipp och en hel ordbok med förklaringar av kluriga ord som pandemi, permittering, statsepidemiolog och inkubationstid.

Länk till Lilla Aktuellts inslag om coronaviruset

Bamse

Värdens starkaste björn Bamse ger tips på hur man undviker smitta. På webbplatsen finns en gratis poster att ladda ner och skriva ut på svenska, engelska och spanska.

Länk till Bamse-affischen

Pictogramfilm från UR

För personer som behöver anpassad information har UR tagit fram en film som med hjälp av pictogram förklarar vad coronaviruset är och hur man ska göra för att undvika smitta. Pictogrambilderna är utvecklade för personer som saknar eller har begränsad förmåga att tala, läsa och skriva. 

Länk till pictogramfilmen

 

Bild: Alfabeta bokförlag/Axel Scheffler

Läs även: Digitalt fritids ska ge barn trygghet i kristider