Meny
Känner du dig osäker när det gäller digitala tjänster och teknik? Vill du läsa nyheter på din dator eller surfplatta? Vill du ha hjälp med mejl och sms? Det finns digital hjälp att få!
Många folkbibliotek har personal som kan svara på digitala frågor. Om det är långt till närmaste bibliotek är det en bra idé att ringa och fråga först. Vissa kan besvara frågor när som helst medan andra helst vill att man bokar en tid. Sök fram telefonnummer och öppettider till ditt närmaste bibliotek via kommunens hemsida. Biblioteken finns oftast under fliken “Kultur och fritid”.
SeniorNet Sweden är en ideell förening som har till ändamål att främja seniorers förmåga att använda den moderna IT som är nödvändig i dagens samhälle. SeniorNet finns över hela Sverige med 45 lokala klubbar och har 9000 medlemmar. Kolla om det finns en lokal SeniorNet-klubb nära dig!
→ Karta och lista med SeniorNet-klubbar i Sverige
Under våren 2019 kommer 15 nya DigidelCenter att öppna runtom i Sverige.
Båstad kommun: Digidelcenter ska byggas upp i anslutning till Kompetenshubben. Första steget är att göra en kartläggning över vilka grupper som kan tänkas behöva stöd med det digitala och hur centret kan utformas. I full gång kan centret vara hösten 2019.
→ Läs artikel i lokaltidningen Båstad/Laholm
Gällivare kommun: Planen för Digidelcentret är att sammanfoga verksamheten med befintlig servicepunkt i Soutujärvibygden, Skaulo. Projektledare för Digidelcenter kommer även att verka i de andra fem bygderna Hakkas, Nattavaara, Dokkas/Leipojärvi, Ullatti och Tjautjas i olika aktiviteter, för att får en större geografisk spridning av verksamheten.
→ Läs nyhet på webbsidan Näringslivet i Gällivare
Götene kommun: DigidelCenter kommer att starta på Götene Kommunbibliotek. Där besvarar IT-hjälp redan idag enklare frågor som berör till exempel surfplatta eller smartphone samt hur man kommer igång med e-böcker.
→ Läs om DigidelCenter i Götene på kommunens webb
→ Kontakt med IT-hjälp på Götene kommunbibliotek
Hylte kommun: DigidelCenter kommer att finnas i anslutning till biblioteket i Hyltebruk. Verksamheten öppnar i slutet av mars, i samband med ALL DIGITAL Week. Det är en hel vecka fylld med föreläsningar, workshops, panelseminarier och mässor med fokus digitalisering.
→ Läs mer på kommunens webb: Hylte kommuns DigidelCenter – digital kompetens på lika villkor
Jokkmokks kommun: uppdaterar information inom kort (webbredaktör, 2019-02-01)
Kramfors kommun: För drygt två år sedan invigdes Digitala hjälpen, som är en speciell avdelning på Kramfors huvudbibliotek med datorer, skrivare, skanner och annat. Dit kan medborgare komma för praktisk hjälp och kunskapsinhämtning. Verksamheten bjuder också ofta in till föreläsningar och workshops. Tanken med Kramfors nya DigidelCenter är att det även ska ha mobil verksamhet. “Att man har svårt att ta sig till biblioteket ska inte vara ett hinder för att få hjälp. Vår nya biblioteksbuss kommer därför att bli ett digitalt nav”, berättar Ingrid Ohlsson (bibliotekschef).
→ Läs om satsningen i Kramfors på kommunens webb
Krokoms kommun: Varje vardag kommer det att finnas drop in-tider på alla bibliotek och biblioteks-filialer runt om i kommunen. Ett tips är att en grupp vänner, en förening eller en syjunta kan boka en kurs om ett par tre tillfällen om det är något särskilt man vill lära sig som har att göra med telefoner, datorer eller surfplattor.
→ IT-pedagog Monica Andersson beskriver DigidelCenter i Kromkom (SVT)
Luleå kommun: det digitala centret kommer att finnas i stadsbiblioteket, men man kommer också söka samarbeten med olika aktörer och även ha verksamhet på landsbygden.
→ Läs om satsningen i Vårt Luleå
Mönsterås kommun: Digital ”drop in” hjälp på biblioteket i Mönsterås, måndagar kl. 16.00-17.30 och onsdagar kl. 10.00-11.30. Övrig tid går det bra att boka tid för Digital Hjälp.
→ Läs om DigidelCenter på Mönsterås bibliotek
Norrköpings kommun: DigidelCenter kommer att ligga på huvudbiblioteket och vara bemannat cirka 20 timmar i veckan. Personalen kan hjälpa en att testa en läsplatta, att få hjälp med telefonen eller lära sig att använda olika myndigheters sidor. Men centret ska inte bara vara till för ovana digitala användare, där kommer även finnas nya digitala verktyg att testa – till exempel en 3D-skrivare.
→ Läs om DigidelCenter i Norrköpings Tidningar
Rättviks kommun: Kommuninvånarna kan vända sig till Rättviks kulturhus för att stärka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik. Även en mobil verksamhet startas så att de som bor utanför centrala Rättvik får hjälp.
→ Läs om satsningen i Rättvik på kommunens webb
Säters kommun: Digitala frågor är en självklar del av bibliotekets service. DigidelCenter Säter blir en plattform för digitalt lärande och MIK. Sedan årsskiftet 2017/2018 finns ett makerspace som kallas för Fixoteket, och fokuserar på skapande, både digitalt och analogt. Fixoteket och DigidelCenter kan stärka varandra genom att tillgodose kommuninvånarna med möjligheter till ett kreativt digitalt skapande och lärande.
Sävsjö kommun: DigidelCenter förväntas öppna i februari 2019.
→ Länk till kommunens information om DigidelCenter
Torsby kommun: På biblioteken i Torsby och Sysslebäck ska invånarna få hjälp med digitala tjänster och teknik med start i februari 2019.
→ Läs om satsningen i Torsby på kommunens webb
Vingåkers kommun: Kommunens DigidelCenter kommer att finnas på Vingåkers bibliotek som bland annat kommer att erbjuda digitala bås för tex Skypemöten.
→ Länk till kommunens information om DigidelCenter
Helsingborg, Motala och Sundsvall är tre städer som redan har motsvarande DigidelCenter.
I Västerbottens inland finns Digitala Servicecenter i form av eRum på fyra platser: Lycksele, Storuman, Tärnaby och Åsele. Till eRum kan du komma om du behöver hjälp med digitala tjänster. Det kan till exempel vara tjänster hos Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller hos kommunen. Du kan få hjälp med att läsa tidningen på nätet, beställa biljetter eller vad du nu kan tänkas behöva hjälp med ute i den digitala världen på nätet. Det kostar ingenting att besöka eRum och det går att boka en tid. Det går också bra att komma förbi spontant under ordinarie öppettider.
I Tärnaby finns eRum på Folkan, i Storuman finns eRum på kommunbiblioteket, i Lycksele finns eRum på Lycksele bibliotek och i Åsele finns eRum på
→ Öppettider för eRum i Tärnaby och Storuman
→ Öppettider och telefonnummer till eRum i Lycksele
→ Öppettider och telefonnummer till eRum i Åsele
Frågor om bank-ID eller om betalningar över internet ska du ALLTID ta direkt med din bank.
Lämna aldrig ut dina koder eller dina lösenord. Det gäller oavsett hur pålitlig någon verkar vara.
Kontakta Terese Raymond, Nationell koordinator för Digidelnätverket, om du vill ha hjälp att leta fram närmaste ställe för digital handledning.
Telefon: 076-0001315
E-post: hej@digidel.se