Meny
– Min största drivkraft var att få till möten som bidrar till den gemensamma nyttan. Att den som ska använda en digital lösning inte bara får guidning utan även blir lyssnad på om hur det digitala mötet kan bli bättre, säger Ann Wiklund som var med och startade eMedborgarveckan för tio år sedan.
Idén var att kampanjen eMedborgarveckan skulle vara ett slags koncentrat av allt it-stöd som dagligen ägde rum i föreningslivet, hos folkbiblioteken och på kommunala mötesplatser runt om i landet. Det var också en strategi att på ett tydligare sätt involvera kommuner och regioner. Den årligt återkommande eMedborgarveckan startade 2014, i samband med att Digidelnätverket bildades.
Ann Wiklund menar att målet borde vara att de digitala lösningarna blir så enkla att använda att man knappt märker att de är digitala. En bra digital lösning väger upp för olika kognitiva svårigheter genom kompensatorisk funktionalitet.
– Tänk att utveckla en allmän tjänst så att den blir superenkel! Sverige borde satsa mycket mer innovationsmedel på äkta samskapande projekt med fler användare genuint involverade tidigt i utvecklingsprocessen, säger Ann Wiklund.
Som samordnare för Digidelnätverket jobbade Ann Wiklund under många år med att sprida kunskap om vad som orsakar digital exkludering i samhället. Hon menar att det är ett stort problem att allmänheten idag är beroende av stora digitala lösningar som är svåra att använda, till exempel parkeringsappar och e-tjänsterna i 1177.
Ann Wiklund berättar att hon hoppades på fler möten mellan användare och utvecklare. Särskilt under eMedborgarveckan när många bibliotek satsar extra på samtal med besökare, om digitala lösningar i vardagen.
– Jag hade gärna sett att det var lika mycket dialog från användare till producent som tvärtom. Under eMedborgarveckan borde fler utvecklare ta chansen att upptäcka hur prylar och appar används i vardagen, säger Ann Wiklund.
DigidelCenter kan vara ett sätt att fånga in olika användbarhetsproblem. I Rättviks kommun är IT-strategen involverad i DigidelCenter. Ann Wiklund menar att det är ett bra exempel på hur DigidelCenter kan användas både för vägledning och för förbättrande insatser som bidrar till den gemensamma nyttan.
Under åren som Ann Wiklund var samordnare för Digidelnätverket lyfte hon ofta hur viktigt det är att alla som arbetar med digitalisering har ett inkluderande perspektiv. Folkbildningsaktörer, folkbibliotek, föreningslivet och kommunala mötesplatser gör dagligen betydande insatser för att öka allmänhetens digitala kompetens. Men stöttande och utbildande insatser på individnivå behöver kompletteras med ett inkluderande perspektiv hos alla som är involverade i stadsplanering, vårdplanering och annan utveckling av välfärden.
– Även om man som användare verkligen försöker göra rätt i digitala lösningar så blir det ibland fel och när något registrerats felaktigt så är det så himla svårt att rätta i systemet. Man känner sig rättslös och det är en jobbig känsla, säger Ann Wiklund.
Under de tio åren som eMedborgarveckan existerat har mycket förändrats i samhället. Samtidigt konstaterar Ann Wiklund att alla fortfarande brottas med krångliga digitala lösningar i vardagen.
– Åren innan eMedborgarveckan startades var vi många aktörer som utforskade hinder och lösningar för att öka digital delaktighet. Arbetet summerades i rekommendationer och förslag från både akademin, folkbildningen och näringslivet. Det är lite bitterljuvt att läsa slutrapporten från Digidel2013, väldigt många rekommendationer är aktuella än idag, säger Ann Wiklund.
→ Läs rekommendationer och förslag efter kampanjen Digidel2013
→ Läs rapport om tillgänglighet och användbarhet i 1177 (2023)
→ Läs om samskapande förbättringar av en e-tjänst i Rättviks kommun (2023)