Meny
”Besök bara biblioteket om du känner dig fullt frisk.” Liknande anslag har satts upp på bibliotek runtom i landet de senaste veckorna. Samtidigt har biblioteken ställt om för att möta invånarna på nya sätt.
– Bibliotek är generellt flexibla och öppna för att ställa om och anpassa verksamheten efter samhället. Nu visar det sig verkligen hur kreativa och flexibla biblioteken är, säger Jenny Eriksson på Säter bibliotek.
Oräkneliga är alla de digitala lösningar som skapats för att undvika smittspridning och samtidigt bryta invånarnas isolering. I Robertsfors kan invånare som sitter hemma i karantän hämta upp en färdig bokpåse utanför biblioteket eller att få den levererad hem till dörren. Låntagaren behöver bara mejla eller ringa och framföra sina önskemål, så plockar personalen ihop en påse. Även Piteå, Habo och Mjölby bibliotek erbjuder bokpåsar som hämtas utanför entrén och kallar det för bibliotekets take away.
I Vaggeryds kommun ordnar biblioteken en digital högläsningsquiz. Varje dag läser någon i personalen högt ur en bok. Videoklippet publiceras på sociala medier och den som kan lista ut vilken bok det är kan mejla in sitt svar. Varje vecka dras vinnare och priset är pocketböcker.
→ Vaggeryds bibliotek på Facebook
Karlstads universitetsbibliotek har minskade öppettider på grund av coronaviruset och studenter får inte använda bibliotekets studieplatser. För att fortsätta ge service håller istället den virtuella informationsdisken öppet via videokonferenstjänsten Zoom. Studenterna kan också att boka handledning via Zoom.
→ Karlstads universitetsbiblioteks information om coronaviruset
Precis som flera museer har bibliotek använt möjligheter att sända live. Den 24 mars hade Västerås bibliotek en guidad visning av Raritetskabinettet på huvudbiblioteket, där den pågående utställningen handlar om böcker, makt och religion på 1500-talet. Visningen pågick i cirka 15 minuter och hade efter ett dygn över 1000 visningar.
→ Västerås biblioteks visning av Raritetskabinettet på Facebook
Den 20 mars startade Biblioteksbladet gruppen ”Bibliotek i coronakris” på Facebook och efter några dagar hade den över 1000 medlemmar. Där kan personal på folkbibliotek och universitetsbibliotek diskutera dilemman och idéer i kristider.
– Det är tydligt att många i den här mycket speciella situationen har behov av att utbyta erfarenheter, frågor och information. Det är förstås roligt att Biblioteksbladet kan tillgodose det behovet, säger Thord Eriksson, Biblioteksbladets chefredaktör i den egna tidningen.
→ Facebookgruppen “Bibliotek i coronakris”
→ Artikel om coronagruppen i Biblitoteksbladet
Foto: Fredrik Cattani