Tänk säkert och agera smart på nätet

Äldre par fikar i sitt kök och kvinnan visar mannen något på sin mobilskärm.

Fredagen den 11 oktober samlas vi kring Internetstiftelsens webbsändning. Kanske vill ni arrangera en träff och se sändningen tillsammans? Det finns även fritt tillgängligt fördjupningsmaterial. Ett enkelt sätt att samverka för oss som arbetar med digital delaktighet!

För 25 år sedan samarrangerade föreningen SeniorNet och flera bibliotek den första Seniorsurf-dagen. Genom åren har teknik och digitala lösningar blivit en allt större del av vardagen. Med det kommer nya möjligheter, men också nya utmaningar. Något som alltid är aktuellt är behovet av att mötas och utbyta erfarenheter.

Titta tillsammans eller själv

Webbsändningen klockan 10.30-12.30 går att följa kostnadsfritt för alla som har en dator eller smart telefon och tillgång till internet. Ni som har en förening kan höra med närmaste bibliotek om det finns teknik och plats för att träffas och titta tillsammans.

Fördjupningsmaterial

Det finns även en sida med förslag på fördjupningsmaterial för ytterligare samtal i anslutning till eventet. Kanske vill ni arrangera flera träffar, se på inspelat material igen eller ha fördjupande samtal efter webbsändningen? Upplägget kan varieras som ni vill.

Till fördjupningsmaterial

Teman för dagen

Webbsändningen är två timmar lång och har en paus i mitten.

Från sms- till AI-bedrägerier – så skyddar du dig
Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-brottscentrum, ger dig konkreta tips på hur du kan minska riskerna för att bli utsatt.

Romansbedrägerier – den blinda längtan efter kärlek som ödelägger liv
Beata Hansson – frilansjournalist och författare, och Anna-Sara Fire – kommunikatör och författare, berättar en verklig historia om en kvinna som blir förälskad i en man hon uppvaktas av på nätet.

Glädjen av att finnas och vara kreativ på sociala medier – en oldfluencers berättelse
Lyssna till hur Maria Sörensson kom igång med sitt Instagramkonto @aginginstyle.

Handla säkert
It-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka visar exempel på bedrägerier och hur du gör för att handla tryggt på nätet.

Handla smart
Sinan Akdag, internationell sekreterare på Sveriges Konsumenter, ger dig tipsen du behöver för att utnyttja e-handelns möjligheter och undvika de vanligaste fallgroparna.

Kom igång med AI
Anne-Marie Eklund Löwinder, Vd och säkerhetsexpert, ger dig tips på hur du kommer i gång med din användning av AI.

Anmälan till webbsändning

Anmälan sker via Internetstiftelsens webbsida. Där finns även ett mer utförligt program.

Till eventet “Tänk säkert och agera smart på nätet” på Internetstiftelsens webbsida

 

Eventet är en del av Tänk säkert-kampanjen och den årligt återkommande eMedborgarveckan som arrangeras av Digidelnätverket. Inspelade föreläsningar och det samlade studiematerialet kan även återanvändas under Post- och telestyrelsens temadagar Digitalidag, som äger rum den 15-16 november.