Allt du behöver veta om eMedborgarveckan

eMedborgarveckan 2019 orange logotyp

För sjätte året i rad arrangeras eMedborgarveckan den 7–13 oktober. Men vad är det egentligen och hur gör man för att vara med? Digidelnätverkets nationella samordnare Terese Raymond förklarar!

Vad är eMedborgarveckan?
– Det är en kampanjvecka som går ut på att öka den digitala delaktigheten och användningen av samhällets e-tjänster. Kampanjen består av lokala arrangemang runtom i Sverige. Det kan vara allt från minimässor där offentliga aktörer informerar om sina e-tjänster till föreläsningar eller drop-in-verksamhet på bibliotek där besökare kan ställa egna frågor och få digital hjälp. Somliga har någon enstaka aktivitet medan andra satsar på veckolånga arrangemang.

Vem kan vara med?
– Alla som erbjuder kostnadsfria aktiviteter får gärna anmäla sig till eMedborgarveckan. Då sätter vi arrangemanget på en karta som andra kan inspireras av. Sedan följer jag upp kampanjen och frågar hur det gick. Svaren ligger sedan till grund för en rapport fylld av goda exempel. Så genom att berätta vad ni gör kan fler ta del av bra idéer! Alla som deltar får också använda vårt kampanjmaterial som består av affischer och banners. De laddas ner och kan sedan modifieras med lokal information och skrivas ut.

Vad skulle du vilja se mer av under eMedborgarveckan?
– Jag tänker att det är ett perfekt tillfälle för kommuner och regioner att testa sina e-tjänster tillsammans med användare! De som jobbar med att utveckla kommunernas tjänster kan passa på att kontakta ställen där medborgarna finns för att testa, och biblioteken kan såklart bjuda in it-utvecklare. De har mycket att vinna på att prata med varandra! Det vore också roligt med fler ideella organisationer och aktiviteter på oväntade platser. Det går ju att ha en introduktionskurs om internet var som helst – i simhallen, i köpcentret eller på tågstationen!

Var hittar man mer information?
– På webbplatsen Digidel.se förstås! Men det går också bra att mejla eller ringa mig om man har frågor! Min e-postadress är hej@digidel.se och telefonnumret 076-000 13 15.

Men du, vad är egentligen Digidelnätverket?
– Vi består av olika aktörer runtom i Sverige, till exempel bibliotek, studieförbund, kommuner, myndigheter och ideella organisationer, som på olika sätt arbetar för att öka delaktigheten och tillgängligheten till digitala tjänster i Sverige. Målet är att alla ska kunna ta del av digitaliseringen möjligheter.

Har du något sista tips?
– Ja! Den aktivitet som man anmäler som insats under eMedborgarveckan behöver inte vara en unik grej för kampanjen. Passa på att lyfta fram exempelvis digital drop-in för tekniska frågor eller återkommande it-kafé genom att göra det till en del av eMedborgarveckan. Det viktiga är att synliggöra alla verksamheter som gör insatser för digital delaktighet!

→ Länk till att läsa mer om eMedborgarveckan

→ Länk för att anmäla aktiviteter under eMedborgarveckan

Foto: Annelie Drewsen