Nytt DigidelCenter öppnar i Karlskrona

Kristoffer Hilmersson och Bengt-Gunna Österberg sitter framför en skärm där logotypen för eMedborgarveckan visas.r

I samband med eMedborgarveckan öppnar ett DigidelCenter på stadsbiblioteket i Karlskrona. Där kommer invånarna att få hjälp med e-tjänster, källkritik och IT-säkerhet.

Bengt-Gunnar Österberg är bibliotekarie på stadsbiblioteket i Karlskrona och ser fram emot att äntligen slå upp dörrarna till kommunens DigidelCenter den 5 oktober.

– Vi har hållit på länge för att få det på plats, det är mycket teknik, beställningar och möbler hit och dit. Sedan kom coronapandemin och vi fick ta ett steg tillbaka, men nu äntligen kan vi komma igång.

Fysisk mötesplats behövs

Under hösten sker inga evenemang på biblioteket på grund av coronapandemin. Men för de personer som befinner sig i ett digitalt utanförskap behövs en plats att gå till.

– Det finns digitala mötesplatser, men om man är digitalt utanför blir det ett moment 22. Då kommer man inte åt dem, säger Bengt-Gunnar Österberg.

Han har arbetat länge med frågor om digitalt utanförskap på stadsbiblioteket, bland annat i samband med de årliga kampanjveckorna eMedborgarveckan och All Digital Week. Nu får han sällskap av Kristoffer Hilmersson som är digital samordnare.

Utbildning och samverkan

I bibliotekslokalen får DigidelCenter ett eget utrymme med lånedatorer, släktforskardator och microfilmsläsare. Dessutom kommer det att finnas en workshopyta med stor skärm, VR-glasögon och en Mac-dator med A2-skrivare. Men det viktigaste är att IT-kompetensen är samlad, för att lättare komma invånarna till godo. DigidelCenter ska även bli den naturliga platsen för internutbildningar om IT samt samverkan med andra förvaltningar, till exempel äldreförvaltningen. Bengt-Gunnar Österberg hoppas också på att kunna samarbeta med Blekinge Tekniska Högskola.

– Det är inte bara biblioteket utan hela kommunen som håller på med digitalisering. Det allra viktigaste kanske är att få till samverkan med andra förvaltningar och organisationer inom kommunen, i ett utbyte med lokalsamhället.

Under premiärveckan har DigidelCenter öppet varje dag, men senare kommer det att vara öppet måndag till torsdag.

– Med tanke på corona har vi inga aktiviteter. Vi kommer att prata med besökarna och ge dem den hjälp vi kan. Det viktigaste i början är att lyssna in de som kommer hit, säger Bengt-Gunnar Österberg.

Foto: Joel Petersson