Digital älgjakt och mobilspa på årets eMedborgarvecka

Karta över Sverige med arrangemang under eMedborgarveckan

Digital älgjakt på äldreboende i Rättvik, spa-kväll för mobilen i Ljusdal och en webbsänd föreläsning med digitaliseringsprofessor Katarina Gidlud. Det är tre exempel på de över hundra aktiviteter som sker runtom i Sverige under eMedborgarveckan den 7-13 oktober.

eMedborgarveckan är en kampanj som går ut på att öka den digitala delaktigheten och användningen av samhällets e-tjänster. Kampanjen består av lokala arrangemang runtom i Sverige. Det kan vara allt från minimässor där offentliga aktörer informerar om sina e-tjänster till föreläsningar eller drop-in-verksamhet på bibliotek där besökare kan ställa egna frågor och få digital hjälp.

– Den aktivitet som man anmäler som insats under eMedborgarveckan behöver inte vara en unik grej för kampanjen. Det viktiga är att synliggöra alla verksamheter som gör insatser för digital delaktighet, förklarar Terese Raymond som är samordnare för Digidelnätverket och koordinerar eMedborgarveckan.

När allt fler av samhällets tjänster digitaliseras är det viktigt att det finns platser som kan stötta ovana it-användare.

– I år har 15 nya DigidelCenter öppnat men förutom dessa finns it-handledning på kommunens mötesplatser, inom folkbildningens verksamhet och inte minst på bibliotek runtom i landet. Det pågår till exempel ett nationellt digitalt kompetenslyft för bibliotekspersonal i Sverige som är ett led i att främja digital kompetens hos allmänheten, säger Terese Raymond.

Det är sjätte året i rad som Digidelnätverket koordinerar eMedborgarveckan. På webbplatsen digidel.se finns en karta med alla arrangemang. Digidelnätverkets samordnare följer upp kampanjveckan och publicerar en rapport fylld av goda exempel. Genom att berätta om olika initiativ runtom i landet kan fler ta del av bra idéer!

– Digidelnätverket består av olika aktörer runtom i Sverige, till exempel bibliotek, studieförbund, kommuner, myndigheter och ideella organisationer, som på olika sätt arbetar för att öka delaktigheten och tillgängligheten till digitala tjänster i Sverige. Målet är att alla ska kunna ta del av digitaliseringen möjligheter, säger Terese Raymond.

Mer om eMedborgarveckan 2019

Karta med alla anmälda event
Allt du behöver veta om eMedborgarveckan
Sparbanken ger Bromöllaborna digital stöd
Obiggreplitheer synliggör bibliotekets arbete
Robertsfors satsar på delaktighet hela hösten
Skinnskatteberg ordnar e-mässa för invånarna
Vallentuna vill utmana besökarnas världsbild
Grästorp bygger digitalt självförtroende
Eskilstuna visar e-tjänster och ordnar föreläsning
→ Kampanjmaterial för webb och print
Digital älgjakt och mobilspa på årets eMedborgarvecka, pressmeddelande 2019

Kontakt

För mer information kontakta samordnare Terese Raymond.
Mejl: hej@digidel.se
Telefon: 0760 – 00 13 15