Öppna webbinarier 2022

Grafik eMedborgarveckan

Under eMedborgarveckan arrangeras flera öppna kunskapswebbinarier. Här är hela listan!

Måndag 10 oktober

08:45-09:45
Jag vill vara digital men jag kan inte – skapa digitalisering för alla
Ofrivilligt digitalt utanförskap kan skapas av bristande bredbandsutbyggnad, brist på rätten till BankID och andra infrastrukturella skillnader. Seminariet belyser problematiken och pekar på lösningar. Arrangeras av SKR.

Anmälan till seminarie

12:00-12:45
Nyfiken på DigidelCenter eller Digidel?
Zoomlunch med Norrtälje DigidelCenter, en timme innan deras invigning!
På plats är även Terese Raymond, nationell samordnare för Digidel. Välkommen!

Klicka här för att komma till zoomlunch (öppnar kl 11:45)

Tisdag 11 oktober

08:00-08:40
DigiSen – så blir seniorer mer involverade i digitaliseringen!
Zoomfrukost med Stefan Johansson (Begripsam) som berättar om projektet med PRO där de bland annat utvärderar befintliga digitala tjänster ur ett användarperspektiv. Vi pratar även om hur design kan användas till att öka digital delaktighet. Välkommen! Arrangeras av Digidel.

Klicka här för att komma till zoomfrukost (öppnar kl 07:45)

08:45-09:45
Trainstation – att använda digitalisering för att öka inkluderingen i samhället
Trainstation i Örebro rustar genom nya digitaliseringsförmågor personer som lever i ett ekonomiskt, socialt eller kulturellt utanförskap. Ta del av deras arbete. Arrangeras av SKR.

Anmälan till seminarie

09:00-10:00
Svenskarna och Internet 2022
År 2022 använder fler svenskar än någonsin nätets tjänster dagligen i sin vardag. Även om mycket är gemensamt för alla ser det digitala livet olika ut för olika människor.  Svenskarna och internet är en undersökning som bidrar med fakta och insikter om hur användningen av internet i Sverige utvecklas. Arrangeras av Internetstiftelsen

Se presentationen (live) på YouTube

13:00-14:30
Erfarenhetsutbyte om digital inkludering
För dig som arbetar på mötesplatser för seniorer och som vill få inspiration till digitala arbetssätt och aktiviteter. Arrangeras av Kompetenscenter välfärdsteknik på SKR.

Anmälan till workshopen

Onsdag 12 oktober

08:00-08:40
Rättviks resa mot digital delaktighet – från teknikcoacher till digitaliseringstrategi
Zoomfrukost med Sara Hansson, IT-strateg på Rättviks kommun, som berättar om hur Rättviks kommun, steg-för-steg, har utvecklat sitt arbete med digital delaktighet. Arrangeras av Digidel.

Klicka här för att komma till zoomfrukost (öppnar kl 07:45)

08:45-09:45
På väg mot Nära vård – men kan förutfattade meningar vara ett hinder
När det gäller utvecklingen med en åldrande befolkning och ökat antal personer med kognitiva sjukdomar och demenssjukdomar har det pratats mycket om digitaliseringens möjligheter. Varför finns det då så få tjänster och produkter som riktar sig till den målgruppen? Vad händer när man tillfrågar en grupp som traditionellt sett inte varit medräknad? Arrangeras av SKR.

Anmälan till seminarie

18:00-20:00
Bli delaktig på nätet – om utmaningar och möjligheter
En föreläsning med Stefan Johansson (Begripsam) om utmaningar, möjligheter och visionen att alla ska kunna ta del av utbudet på nätet. Arrangeras av Infoteket Region Uppsala.

Anmälan till föreläsning

Torsdag 13 oktober

08:45 – 09:45
Digitala samhällshinder – Bibliotekens roll som lösningsaktör
Om människans möte med teknik i det digitala samhället och hur vi tillsammans kan underlätta det mötet. Bland annat bibliotekens viktiga roll. Arrangeras av SKR.

Anmälan till seminarie

18:00-19:00
Barn och ungas liv på sociala medier och internet
Henrik Pallin är socionom och kurator med fokus på barn och ungas liv på sociala medier och internet. Föreläsningen vänder sig till såväl föräldrar, som vuxna som arbetar med barn och unga.

→ Anmälan till seminarie genom att e-posta digidel@rattvik.se

Fredag 13 oktober

10:30-12:00
Vill du veta hur du kan skydda dig om bedragare på nätet?
Välkommen till Motala bibliotek där Annika Öhmark från Polisen i Linköping kommer att hålla i en föreläsning kring hur man kan skydda sig mot olika typer av bedrägeri. Föreläsningen sänds live på Götabibliotekens YouTube-kanal.

Länk till Götabibliotekens YouTube-kanal

10:30-12:30
Säker som digital idag

Digitalt event om säkerhet på Internet, där du av IT-säkerhetsspecialister, polis med flera får lära dig hur du kan dra nytta av internet och hur du blir en säkrare internetanvändare. Arrangeras av Internetstiftelsen i samarbete med Digitalidag.

Anmälan till digitalt event

15:00-16:30
Digitalidag, tillsammans för ett digitalt inkluderat samhälle för alla
Sändningen börjar med en föreläsning om säkerhet på nätet. Jan Olsson, en av Europas ledande experter på bedrägerier och cyberkriminalitet, ger många smarta tips och råd. Efter det berättar Johan Henrikson (VD på Freja eID) om den extra trygghet som Freja eID skapat. Arrangeras av Freja eID.

Anmälan till föreläsning

Hoppa till huvudnavigering