4. Teknikhandledning och språk

I Motala kunde besökarna få teknikhandledning och hjälp med frågor och diverse problem med teknik och informationssökning.

Under hela veckan var även IT-guide, Vårdguiden 1177.se och Möjligheternas Bostad ett kunskaps- och utvecklingscenter för välfärdsteknik i Motala kommun på plats för att svara på frågor. I bibliotekets språkcafe hölls även visningar av e-böcker och PressReader.

På Motala Bibliotek visar Susanne Kastbom hur appen Pressreader fungerar för några av besökarna på veckans språkcafe.

På Motala Bibliotek visar Susanne Kastbom hur appen Pressreader fungerar för några av besökarna på veckans språkcafe.

HAR DU KÖRT FAST? VI LÖSER DET TILLSAMMANS! Det var rubriken för Salas Get Online Week. På Sala bibliotek erbjöds det korsordscafé, IT- drop-in med fokus på PressReader och e-böcker på Träffpunkten, en social verksamhet för äldre. Sala Sparbank var på plats och visade bankens e-tjänster och Ann-Marie Eklund Löwinder från Internetstiftelsen höll en föreläsning om säkerhet på nätet. Get Online Week annonserades bland annat på de kommunala digitala skyltarna vid Salas infarter.

På biblioteket i Norrköping var det mycket på gång. Allt från drop-in teknikverkstadtill att lära sig svenska med hjälp av appar tillsammans med Språkkraft.

Däremellan var det 3Dimensionell tisdag med möjligheter att prova på 3D-skrivare och VR. Under veckan hölls det också kurser i bildhantering och bildbehandling och kurser i att komma igång med surfplatta och tips på bra appar. KFUM höll i ett tekniklabb för barn och ungdomar. Vårdguiden 1177.se visade sina e-tjänster och Norrköpings kommun var på plats och visade vardagsteknik, berättade om Smartoteket för en enklare vardag och SeniorNet Norrköping presenterade sin verksamhet.

Ordförande SeniorNet Sweden Anders Lundquist besökte Norrköping under Get Online Week och skrev så här om sin upplevelse:

”Hur snabbt kan nyanlända lära sig svenska? Norrköpings stadsbibliotek besöktes av den ideella föreningen Språkkraft under Get Online Week. Som lärare fanns bland andra universitetsstudenter med invandrarbakgrund. Med stort engagemang och många besökare visade Språkkraft hur enkelt det är att med en app lära sig svenska, varsomhelst och närsomhelst. En supercool finess är att man kan välja det innehåll man är mest intresserad av för att lära sig svenska. Det kan vara tweets, tidningsartiklar eller poesi. Genom smarta digitala verktyg som triggar vårt intresse och som hjälper oss att ta nästa steg kan vi snabba upp vår inlärning. Med så här stort tryck och intresse var det riktigt kul att vara på biblioteket i Norrköping.”

Med stort engagemang och många besökare visade Språkkraft hur enkelt det är att med en app lära sig svenska. Fotograf Anders Lunquist

Med stort engagemang och många besökare visade Språkkraft hur enkelt det är att med en app lära sig svenska. Fotograf Anders Lunquist

I höstas var Ydre kommunbibliotek för första gången med på e-Medborgarveckan och det har märkts att intresset ökat sedan dess.  Framför allt finns ett stort behov av att kunna vända sig till biblioteket för att få IT-support. Under Get Online Week kunde bibliotekets besökare få svar på enklare frågor om mobilen, surfplattan eller datorn och få hjälp att komma igång med sociala medier eller skaffa e-postadress. Veckan avslutades med en miniutställning, Vardagsteknik för dig där Robin Törnqvist från Hagdahlska huset i Linköping hade dukat upp med surfplattor och mobiler och visade användbara appar. Vårdguiden 1177 var också på plats för att informera om sina e-tjänster och fick många frågor om möjligheten att läsa sin journal på nätet.