5. Online föreläsningar och Wikipedia

I Katrineholm var det mycket på gång på flera olika ställen under veckan. Det har varit många olika programpunkter för att alla åldersgrupper skulle kunna hitta något av intresse. De flesta programpunkterna skedde i kommunens regi. Andra föreläsningar t.ex. om cybersäkerhet med polisen och banken var ett samarbete tillsammans med SeniorNet. En annan samarbetspartner under veckan var Sörmlandstrafiken.

Förutom olika drop-in datorhandledningar hölls det bland annat flera olika online föreläsningar via Adobe Connect. Bland annat informerade Ungdomstorget om sin verksamhet och gav goda råd för att lyckas med jobbsökande och studievägledare från Viadidakt gjorde ett webinar om hur en kan hitta rätt utbildning och veta om en är behörig. Efter informationen var chatten öppen för alla att ställa frågor.

De bjöds även på Pokémon Go – för seniorer, där grunderna för spelet förklarades och avslutades med en promenad till Stadsparken för att leta Pokémons. De som var nyfikna på Minecraft kunde träffa KomTek Katrineholm som var på plats med hjälp för att komma igång med Minecraft på dator.

I ett samarbete mellan Bildningsförvaltningen och Sörmlands Sparbank fick de som var intresserade lära sig hur man kan ha digital kontakt med sina barns skola och testa att använda kommunens digitala tjänster. Tolkar på arabiska, somaliska och tigrinja fanns på plats. Och SeniorNet i Katrineholm berättade om sin förening och sitt arbete med digital delaktighet enligt principen äldre lär äldre.

Digital workshop i Rotundan på Stockholms Stadsbibliotek. Där bibliotekets personal visar bibliotekets e-böcker, sök- och källkritik, sök säkrare! och Digitala första hjälpen (i samarbete med Individuell människohjälp).

Digital workshop i Rotundan på Stockholms Stadsbibliotek. Där bibliotekets personal visar bibliotekets e-böcker, sök- och källkritik, sök säkrare! och Digitala första hjälpen (i samarbete med Individuell människohjälp).

Även i Stockholm hände det mycket. Runt om på alla Stockholms bibliotek fanns det möjlighet att lära sig mer om bibliotekets alla olika digitala tjänster, e-böcker, digitala talböcker, strömmande e-ljudböcker, appen PressReader som med tusentals tidningar i smartmobil eller surfplatta ger en möjlighet att ta del av tidningar och magasin från hela världen samt barnens läs- och inspirationsapp Bibblix. Under veckan arrangerades även ett stort antal programpunkter på temat IT-handledning, men även om källkritik, Wikipedia, programmering, mm på de olika biblioteken.  Medborgarservice visade hur du skaffar BankID, får hjälp med ditt CV, mm.

På Stadsbiblioteket hölls bland annat en interaktiv workshop där sök- och källkritik var i fokus, där en fick lära sig vad filterbubbla är och att genomskåda fejkade nyheter för att kunna söka säkrare. En fick även hjälp med att komma igång med kryptering, skydda sina filer och lära sig vilka digitala spår som lämnas på nätet.

IT-guide var också på plats och guidade och introducerade nyfikna till det mesta i den digitala världen, som Internetbanken, Facebook, använda Bank-ID, säkerhet, mm.

Polar Print var på plats och demonstrerade digitala lösningar för personer med läsnedsättningar. De visade till exempel hur en hämtar en taltidning med hjälp av en online-DAISY-spelare och använder den nya Guide Reader Pod för att lyssna på talböcker och taltidningar digitalt och med möjlighet att använda din TV som skärm.

Wikimedia Sverige höll en Wikipedia workshop – Bidra till världens största uppslagsverk! där besökarna fick hjälp med grunderna för redigering och källhantering. SeniorNet höll grundläggande information om datorer, e-post, internetsökning inriktad mot 55+ besökare.